Yes, we Sign!

http://www.yeswesign.net

Toeristische informatie voor gebarentaal-gebruikers

Als je in het buitenland op vakantie bent, dan kom je vaak bordjes tegen met 'We speak English', en een enkele keer ook 'We spreken hier Nederlands'. Maar je komt zelden bordjes tegen met 'Wij spreken gebarentaal'. 

Toch zijn er over de hele wereld toeristische attracties waar rondleidingen gegeven worden in gebarentaal. Wist je bijvoorbeeld dat het Tate Britain museum rondleidingen geeft in BSL? Dat er bij het FOAM in Amsterdam rondleidingen gegeven worden in NGT? 

Jammer genoeg is die informatie meestal moeilijk te vinden. Op de website "Yes, we sign!" (www.yeswesign.net) verzamelen we dit soort toeristiche informatie voor gebarentaal-gebruikers.

We zijn net begonnen, de teller staat pas op 21. De informatie is namelijk echt moeilijk te vinden ;-(  

Op de website vind je ook een on-line formulier. Iedereen kan dat formulier gebruiken, om gegevens toe te voegen: over een eigen rondleiding, of over een attractie waar je als toerist bent geweest, en waar de gids gebarentaal gebruikte.

Voorlopig is de website nog in het Engels, maar met Google kun je iedere pagina in iedere andere geschreven taal vertalen. Bij sommige attracties vind je links naar YouTube, met videos in gebarentaal.

Misschien dat we hier ooit een EU project van maken, zodat we de informatie ook in gebarentaal, en International Sign?, kunnen vertalen. Maar zover zijn we nog niet.

 

Plannen

  • We willen later ook informatie opnemen over internationale cursussen, summerschools, workshops enz. enz. voor gebarentaalgebruikers;
  • En: namen en adressen van 'bed-and-breakfasts' en hotels, waar men gebarentaal kent;
  • En: namen en adressen van prive-personen, die bereid zijn om als gids op te treden voor buitenlandse gebarentaalgebruikers.

 

Twee waarschuwingen:

  • Gidsen, docenten, enz. gebruiken bij deze attracties in de meeste gevallen de eigen gebarentaal, niet NGT of International Sign! Maar als je vooraf contact opneemt, dan kun je natuurlijk vragen of er ook gidsden zijn, die buitenlandse gebarentaal gebruikers kunnen rondleiden.
  • We vermelden de informatie, zoals we die op de website van de attractie vinden. We hebben jammer genoeg niet genoeg geld, om daar zelf even te gaan kijken ;-) We weten dus niets over de kwaliteit van de attractie of van de gids. We weten ook niet, of de informatie nog wel up-to-date is. Je moet in ieder geval altijd op de website van de attractie kijken, voor de laatste informatie.