Boekengids Speciaal

Zorgboek Dementie

Zorgboek Dementie

H. Vinke, C. Flens

Uitgever Stichting September, 2007

Dit boek is gemaakt voor mensen die voor een dementerende naaste zorgen: de partner, de vader of moeder, een buurman of buurvrouw enzovoort. 

Misschien hebt u er voor gekozen, maar waarschijnlijk is het u overkomen: zorgen voor iemand die dementeert. Dat vraagt nogal wat. Waarschijnlijk bent u niet gewend en komt u voor veel vragen te staan. Dit boek is gemaakt om u een antwoord op die vragen te geven.

Praktische informatie
Het boek geeft praktische informatie. De opzet is heel breed, want dementie raakt het hele leven. Wat kan ik doen als mijn vrouw 's nachts naar de winkel wil?... Waarom barst mijn man soms om een kleinigheid in huilen uit?... Is er iemand aan wie ik de verzorging even kan overdragen, zodat ik er even tussenuit kan?... Hoe voorkom ik dat mijn vader in de auto stapt, want dat is echt niet meer verantwoord?... Ik voel me zo schuldig dat ik niet meer voor mijn man kan zorgen: is er iemand met wie ik daarover kan praten?... Hoe krijg ik nog contact met mijn moeder, nu ze ons niet meer herkent?...

Hoop
Dementie is een ernstige aandoening. De vooruitzichten zijn somber: mensen die dementeren gaan geleidelijk achteruit, waardoor het contact steeds moeilijker wordt. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Een belangrijk lichtpuntje is dat er veel meer steun is gekomen voor de verzorgers. Hulpverleners hebben meer oog gekregen voor de noden van de verzorgers, terwijl organisaties zoals Alzheimer Nederland op allerlei gebied de verzorgers proberen te ondersteunen. Ook dit boek is een teken dat er meer aandacht is voor de verzorgers. 

Meer titels in het thema: